Kampverslag 2018: Doddenwaels kamp

Van 14 t/m 21 juli vond het jaarlijkse zomerkamp van ons jeugdwerk plaats.

Op zaterdag kwamen 55 kinderen en tieners, 12 leiding en een vrachtauto vol met tenten en ander materiaal aan op het kampterrein bij Ewijk, vlakbij kasteel Doddendael. Het eerste wat moest gebeuren was tenten opzetten en (veel!) boodschappen doen. Die avond kregen we bezoek van prinses Doortje van Doddenwael en haar hofdame Viola. De prinses zocht een prins, want dat werd wel tijd omdat ze gekroond moest worden. De royal Tinder app, Prinser, bood uitkomst. Vele prinsen wamen langs en de prinses koos 3 prinsen om mee op date te g aan. De groep werd ingedeeld in acht kleine groepjes en kregen een adellijke naam: Roest van Alkemade, de Vos van Steenwijk, Speyart van Woerden, Huyssen van Koneijnedijke, Zuilen van Nieveldt, Strick van Linschoten, Van Heerdt tot Everzwijn en Schimmelpenninck van der Oye. Die avond speelden we in het donker het koekjes smokkelspel.

Zondagochtend praatten we tijdens de kampdienst over de tien geboden en andere wetten, want een land heeft toch wetten nodig. Bij de avondsluitingen in de rest van de week maakte elk groepje een eigen wet over iets wat ze misten in de tien geboden.

Zondagmiddag liep de hele groep met blinddoeken over het veld om in het blind-datespel geluiden te vinden. En na de BBQ speelde iedereen vanuit z’n tent bed bingo. De prinses was ook nog langs geweest om te vertellen van haar date met prins Hillebrandt-Andries. Ook deze prins kwam op bezoek om te vertellen hoe leuk hij de prinses vond.

Maandag was een sportieve dag: de tieners gingen een activiteit doen in het klimbos en de kinderen hadden sportdag. Prinses Doortje vertelde van prins Johannes en de prins vertelde van Doortje. In het nachtspel werd in huwelijkskado’s gehandeld.

Dinsdag liepen we naar het dorp Beuningen en speelden het stamboomspel, we aten lekkere broodjes kroket of frikandel en konden winkelen. Prinses Doortje en prins Wisse Marius en het kastelenspel sloten de dag af.

Het weer was de hele week al geweldig mooi, dus het zwemmen op woensdag was heerlijk. Het was een leuk zwembad in Nijmegen met binnen- en buitenbad. Onderweg naar het zwembad zagen we heel veel mensen de Vierdaagse lopen. Terug op kampterrein aten we een gezonde maaltijd en kwam ’s avonds de prinses weer langs. Ze was onderweg een leuke jongeman op een motor tegengekomen! En toen stapte ze zomaar bij hem achterop! De kinderen gingen die avond (een beetje) vroeg slapen en de tieners gingen nog even chillen en iets lekkers eten bij de rivier de Waal.

Donderochtend was uitslaapochtend. De leiding ging alle kinderen ontbijt op bed brengen. Het was al erg warm, zodat veel kinderen lekker op hun luchtbed voor de tent genoten van boterhammen en een beker thee. Die middag kwam prins Wisse Marius vertellen hoe geweldig zijn date was met prinses Doortje. Maar ja, wie moest ze nu kiezen van de 3 prinsen. Want de prins op de motor was er vandoor gegaan. Er werd besloten tot een “Wie van de 3” spel en de kinderen mochten met hun groepje vragen voor de prinsen verzinnen. Die middag kregen de prinsen de gelegenheid de prinses een kadootje aan te bieden en veel over zichzelf te vertellen. En toen moest er gekozen worden... De hele groep hielp mee en iedereen stemde. Het werd prins Johannes!! Die nacht gingen de kinderen het bos in voor een nachtopdrachtenspel en de tieners speurden met kaart rond het kampterrein in bos en bij de Waal naar foto’s met vragen. Met ouderwetse mobiele telefoons hielden ze contact met de basis op het kampterrein.

En toen was het vrijdag en hadden we de laatste nacht in de tent geslapen. De tenten werden opgeruimd, de slaapzakken en luchtbedden verhuisden naar de blokhut en de voorbereidingen voor de feestavond waren begonnen. De groepjes deden hun gewonnen opdrachten: taarten maken, de zaal versieren, een acrobaten act verzinnen, hartige hapjes maken, reclamebordjes voor het feest schrijven, een lied en een toneelstuk oefenen. De prinses en haar prins kwamen binnen en het feest kon losbarsten. Als herinnering aan het kamp brachten ze voor iedereen de sleutel (met hartje) van hun slot en een bijpassend kaartje met kroon. Na de disco kroop iedereen in z’n slaapzak voor de laatste kampnacht.

De volgende ochtend restte alleen nog opruimen en de bus inladen. Weer in Den Haag stond de familie ons op te wachten. Het was een warme en geslaagde kampweek. 

Bekijk hier nog meer foto's. Naar: Kampverslag 2017  Naar: Kampverslag 2019